ETT Lighting – Prvi v Sloveniji s pametnim sistemom

August 30, 2023 by
ETT Lighting – Prvi v Sloveniji s pametnim sistemom
ETT Lighting d.o.o., Luka


Leta 1994 smo pri ETT Lighting povezali prvi pametni sistem za regulacijo svetlobe z DSI protokolom ( predhodnik DALI protokola).

Sistem DSI (Digital Serial Interface) je protokol za krmiljenje razsvetljave v stavbah (na začetku za električne pred stikalne naprave). Razvili so ga leta 1991 pri avstrijskem podjetju Tridonic in temelji na 8-bitnem protokolu, hitrosti prenosa podatkov 1200 bitov, 1 start bit, 8 podatkovnih bitov (dimabilna vrednost), 4 stop bitov in je osnova za bolj prefinjen protokol DALI (Digital Addressable Lighting Interface).


DALI sistem za krmiljenje razsvetljave

DALI (Digital Addressable Lighting Interface protocol) je digitalno krmiljen system za krmiljenje razsvetljave. Med kontrolno enoto in pred stikalno napravo je vzpostavljena komunikacijska povezava, preko katere kontrolna enota pošilja in prejema digitalna sporočila. Poslana digitalna sporočila zajemajo podatke o stanju krmiljenja pred stikalnih naprav posameznih svetilk ali skupine svetilk, dodeljevanju svetilk v skupine in definiranju svetlobnih scen. Povratna sporočila pa vsebujejo podatke o stanju svetilk in sijalk.

S prihodom DALI sistema smo leta 2007 implementirali DALI protokol v podjetju Cinkarna d.d. s katerim smo izboljšali:

  • osvetljenost prostora,
  • omogočili možnost regulacije svetlobe,
  • prihranek letne električne energije za kar 80%,
  • znižanje priključne moči za 75%,
  • veliko enostavnejše vzdrževanje svetil,
  • daljšo življenjsko dobo svetil,
  • kreativno krmiljenje razsvetljave.

Tristopenjski program varčevanja z energijo

Vse bolj se usmerjamo k varčnejši in racionalnejši rabi energije na praktično vseh gospodarskih področjih. Velik pomen pri tem ima predvsem razsvetljava kar pa še zdaleč ne pomeni , da bi se morali odreči svetlobnemu udobju, ki smo ga vajeni.

Osnovo predstavlja elektronska pred stikalna naprava, ki zagotavlja veliko manjšo porabo električne energije in s tem nudi manjše stroške ter daljšo življenjsko dobo svetilk.


Prva stopnja: uporaba energijsko učinkovitih svetilk

Tukaj govorimo predvsem o LED svetilkah, ki so skorajda izpodrinila klasična svetila. Z izredno dolgo življenjsko dobo , energijsko učinkovitostjo, visoko svetilnostjo so vsekakor veliko boljša izbira.


Druga stopnja: uporaba elektronskih predstikalnih naprav

Če poleg pravilne izbire svetilk uporabimo še elektronske predstikalne naprave lahko porabo električne energije znižamo za 20%


Tretja stopnja: uporaba elektronskih predstikalnih naprav z možnostjo regulacije svetlobnega toka.

Z izkoriščanjem dnevne svetlobe za osvetlitev prostorov ter z regulacijo s krmiljenjem umetne razsvetljave svetilk je mogoče porabo električne energije v povprečju znižati za 25 %.


Implementacija DALI protokola v Cinkarni d.d.



Share this post
Tags
Archive